Dirigenten

Frank AdamsFrank Adams

Parijs, zaal d’Arc Lyrique: 'Laureatenconcert met beroemd Frans orkest openbaart Adams’ passie voor symfonische orkestmuziek'

Adams prijst zich gelukkig tijdens zijn opleiding te hebben mogen werken met zowel Etienne Siebens, Otto Tausk en Jorma Panula. Dat hij voor zijn afstudeerproject vervolgens van het directiebestuur van Het Conservatorium van Utrecht de volledige vrijheid kreeg een eigen project in te vullen, was een blijk van vertrouwen in een perfect eindresultaat. Adams maakte in samenwerking met de operaklas een eigentijdse productie van Mozart’s ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Cosi fan Tutte’ en ‘Don Giovanni’. Het resulteerde in een werkweek met aansluitend drie concerten. De jury bestaande uit Jan Stulen, Charlotte Margiono en Etienne Siebens was lovend over dit project. “Hij weet zijn Mozart kennis en muzikale opvatting perfect over te brengen op de orkestmusici en heeft een enorm gevoel voor communicatie met alle zangers."

De rijkdom van muziek zal me mijn levenlang blijven fascineren. Ik blijf studeren en zoeken naar nieuwe wonderen in een partituur.

Tijdens zijn studie deed Adams masterclasses bij orkesten als Holland Symfonia, het Russisch Staatsorkest in Moskou en het Bulgaars Staatsorkest uit Ruse. Steeds werd hij geselecteerd om tijdens de concerten te dirigeren. Zo dirigeerde hij ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ van Modest Mussorgsky en ‘Le Prelude a l’après midi d’un Faune’ van Claude Debussy. Adams wordt na zijn afstuderen gecoacht door Etienne Siebens en Wim Witteman. Met Witteman bestudeert hij door het maken van harmonische- en structuuranalyses het gehele repertoire van de klassieke muziek.

De uitvoeringspraktijk Achttiende Eeuw vormt de basis van mijn werk.

De basis voor het uitvoeren van klassieke muziek heeft Adams gevonden in uitvoeringspraktijk 18e eeuw (de eeuw van de verlichting) in de overtuiging dat kennis en visie op deze uitvoeringspraktijk essentieel is voor het uitvoeren van het hele muziekrepertoire. Zijn masterstudie “Muziekwetenschappen” aan de Universiteit van Utrecht stelt hem in staat deze interesse verder te verdiepen. Ook kreeg hij de unieke kans om de complete Beethoven symfonieëncyclus te bestuderen bij Frans Brüggen met zijn Orkest van de 18e Eeuw

Mijn orkesten stellen me in staat mezelf enorm te ontwikkelen en het beste repertoire te spelen.

Adams is Chef-dirigent van Studenten Symfonieorkest van de Universiteit Wageningen (WSKOV) en Semi- Professioneel symfonieorkest Het Hanze Orkest uit Zwolle. Hij dirigeerde afgelopen jaar bij o.a. Asko/Schönberg Ensemble, J.O.N.G Ensemble, Janacek Philharmonic Orchestra, kamerorkest van Buenos Aires, kamerorkest van Resistencia(Chaco) en Orquesta Sinfònica de Corrientes. Adams heeft ook in 2015/16 al diverse gastdirecties en projecten in binnen –en buitenland op zijn agenda

 

 

Krista AudereKrista Audere

Krista Audere (1989) studeerde in 2009 af als koordirigent en koorzangeres aan de Riga Dom Choir School in Letland. Vervolgens behaalde zij in 2013 haar bachelordiploma Koordirectie aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music en breidde ze haar muzikale bekwaamheid uit aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. In datzelfde jaar begon ze in het kader van een uitwisselingsprogramma met de masteropleiding Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam; op dit moment vervolgt zij haar masterstudie als voltijds studente aan het Conservatorium onder Jos Vermunt.

Tussen 2008 en 2014 was Krista als medeoprichtster en dirigent verbonden aan het Latvian University Mixed Choir Dziesmuvara. Daarnaast was zij van 2010 tot 2013 tweede dirigent van het VEF Culture Palace Female Choir Dzintars.
Onderhand heeft Krista vier koren onder haar vleugel genomen.

Behalve als dirigent is Krista Audere ook als zangeres actief. Zij was van 2005 tot 2008 lid van jongerenkoor Kamēr… en trad daarnaast op met vocaal ensembles Anima Solla (2010-2012) en het William Byrd Consort (2011). Haar succesvolle carrière leidde vanaf 2011 tot regelmatige deelname aan projecten van het prestigieuze Lets Radiokoor. Krista is sinds 2013 lid van het Tenso European Chamber Choir en nam in Nederland deel aan het project Meesters&Gezellen voor jonge zangers (2014 en 2015).

Fotografie: Donald Bentvelsen